author img
Ιφιγένεια Αραμπελού
Διευθυντής Ψηφιακού Μετασχηματισμού

Νοοτροπία επίλυσης προβλημάτων

Μια πολύ σημαντική πτυχή που πρέπει να κατανοήσετε όταν ξεκινάτε ένα ταξίδι ψηφιακού μετασχηματισμού είναι η νοοτροπία επίλυσης προβλημάτων. Ο οδηγός του Transform είναι η επίλυση προβλημάτων και ανοικτών οδών που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη και ευημερία στον οργανισμό σας.

Σε αυτή τη σειρά blog θα εξετάσουμε διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους λειτουργεί το μυαλό μας και πώς αυτό συνδέεται με το τρέχον τεχνολογικό μας πλαίσιο. Θα εξετάσουμε επίσης πώς μπορούμε να προσαρμόσουμε τις εσωτερικές διαδικασίες σκέψης και τη νοοτροπία μας με τρόπους που δημιουργούν το περιβάλλον για μια κουλτούρα προσαρμοσμένη σε ένα τοπίο πλούσιο σε τεχνολογία.

Ας ξεκινήσουμε σκεπτόμενοι την τρέχουσα νοοτροπία επίλυσης προβλημάτων των οργανισμών σας. Είναι μια σταθερή ή μια νοοτροπία ανάπτυξης; Έχει ο οργανισμός όραμα για την επίλυση των τρεχόντων ζητημάτων ή έχει φτάσει σε ένα σημείο που έχει αποδεχθεί ότι είναι αυτό που είναι και δεν είναι πρόθυμος να κάνει μια αλλαγή.


Πώς αντιμετωπίζει η οργάνωσή σας την αποτυχία;

Βλέπουν την αποτυχία να φτάνει στα όρια και τις ικανότητές τους και παρόλο που στο παρελθόν είχαν μια καλή πορεία, δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν τώρα; Πολλοί οργανισμοί που αντιστέκονται στην αλλαγή έχουν σταθερή νοοτροπία.

" εναλλακτική άποψη είναι να δούμε την αποτυχία ως μια μεγάλη ευκαιρία να βελτιωθούμε και να αλλάξουμε, να επιλύσουμε τα τρέχοντα προβλήματα και να απολαύσουμε ανάπτυξη και ευημερία. Αυτή η σκέψη απαιτεί σκληρή δουλειά και προσπάθεια όπου η αποδοχή της αποτυχίας και η μη επίτευξη τίποτα δεν το κάνει.

Μια κοινή συμβουλή που δίνω όταν ασχολούμαστε με ανθρώπους (και αυτό ισχύει και για τα μικρά παιδιά) αντί να λέμε "Είστε τόσο έξυπνοι" για να πείτε "Έχετε κάνει μια μεγάλη δουλειά σε αυτό το έργο, είμαι πολύ περήφανος για εσάς που εργάζεστε τόσο σκληρά και κάνετε τόσο μεγάλη πρόοδο". Αν και η ανατροφοδότηση και στις δύο περιπτώσεις είναι θετική και αφήνει ένα ωραίο ζεστό συναίσθημα , το "είστε τόσο έξυπνοι" περνά το μήνυμα μιας σταθερής νοοτροπίας. Είστε έξυπνοι αυτό είναι γεγονός και δεν υπάρχουν πολλά περισσότερα που πρέπει να κάνετε εδώ. Η δεύτερη έκδοση της ανατροφοδότησης εγκαθιστά την επίγνωση μιας νοοτροπίας ανάπτυξης, εργαστήκατε σκληρά, κάνατε εξαιρετική δουλειά και βελτιώσατε, κάνατε αλλαγές και επιτύχατε κάποιο επίπεδο μετασχηματισμού.


Οικοδομικές Συνήθειες

Όταν λύνετε ένα πρόβλημα έχοντας μια νοοτροπία ανάπτυξης είναι σχεδόν σαν να χτίζετε μια συνήθεια. Αντιμετωπίζετε το πρόβλημα ως μια πρόκληση που με την κατάλληλη προσπάθεια θα είστε σε θέση να βρείτε μια λύση και να επιτρέψετε στον εαυτό σας και τον οργανισμό σας να αναπτυχθούν και τελικά να μεταμορφωθούν.  Δεν πρόκειται μόνο για τη μεταμόρφωση της συμπεριφοράς σας, αλλά για την αμφισβήτηση των υποκείμενων υποθέσεων, αξιών και κουλτούρας σας.

Η οικοδόμηση μιας συνήθειας απαιτεί χρόνο και προσπάθεια και δεν συμβαίνει εν μία νυκτί. Μην περιμένετε από τον οργανισμό σας να αλλάξει αμέσως νοοτροπία και να αρχίσει να αναπτύσσεται αμέσως. Είναι όπως όταν ασκείστε και προσπαθείτε να χτίσετε μυς, είναι οι μικρές και συχνά αλλαγές που κάνουν το μεγάλο αντίκτυπο. Γυμνάζεται συχνά, επαναλαμβάνει τις ίδιες ασκήσεις, σηκώνει τον πήχη αργά και τελικά το παγάκι λιώνει. Έχετε ορατά και απτά αποτελέσματα. Το σώμα σου άρχισε να μεταμορφώνεται.


Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό... Ακόμα

Ένα άλλο σημείο είναι να αλλάξετε την ιστορία που εσείς και η οργάνωσή σας λέτε στους εαυτούς σας. Η πιο δυνατή και ξεκάθαρη ιστορία που ακούμε είναι αυτή που τροφοδοτούμε με τον εαυτό μας, όλα τα άλλα αναμειγνύονται στο παρασκήνιο. Αντί να λέμε " Δεν μπορούμε να μεταμορφώσουμε εντελώςτην οργάνωσή μας " αλλάξτε την ιστορία σε "Δεν μπορούμε να μεταμορφώσουμε εντελώς την οργάνωσή μας ακόμα".

Μια λέξη που αλλάζει την ιστορία από την ανάγνωση "Είμαστε κολλημένοι σε μια θάλασσα χειροκίνητης διαδικασίας και δυσαρεστημένοι υπάλληλοι" σε "Δεν μπορούμε να αλλάξουμε εν μία νυκτί, αλλά λαμβάνουμε μέτρα και δίνουμε στους εαυτούς μας την άδεια να λύσουμε τα τρέχοντα προβλήματά μας και να αναπτυχθούμε".

Μια τόσο ισχυρή μικρή λέξη που μας οδηγεί από σταθερή σε ανάπτυξη.


Σύνοψη και επόμενα βήματα

Συνοψίζοντας, αν θέλετε να ξεκινήσετε ένα ταξίδι Ψηφιακού Μετασχηματισμού, πρέπει να ελέγξετε τη νοοτροπία επίλυσης προβλημάτων, να εστιάσετε στην ανάπτυξη, να δημιουργήσετε καλές συνήθειες και να βεβαιωθείτε ότι η πιο δυνατή ιστορία που παίζετε στον εαυτό σας είναι αυτή της προθυμίας να καταβάλετε προσπάθεια για να αλλάξετε, να ανάπτυξη και να απολαύσετε τα οφέλη και την ευημερία των αποτελεσμάτων σας.

Στο επόμενο blog μας θα εξετάσουμε πώς να οικοδομήσουμε μια επιχειρηματική υπόθεση για την ιδέα του ψηφιακού μετασχηματισμού σας και πώς να δημιουργήσετε ενθουσιασμό και buy-in για αυτή την επιχειρηματική υπόθεση.


Ας μιλήσουμε περισσότερο!

Μπορείς να κλείσεις μια συνάντηση μαζί μου για να συζητήσουμε περισσότερα.