author img
Ιφιγένεια Αραμπελού
Διευθυντής Ψηφιακού Μετασχηματισμού

Ο κόσμος φαινόταν να έχει σταματήσει. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι πιο συνηθισμένες λέξεις που έχω δει στην οθόνη μου είναι "CANCEL", "POSTPONE", "ON HOLD".

Η πανδημία (μια ελληνική λέξη που σημαίνει "όλοι οι άνθρωποι") ταξιδεύει από χώρα σε χώρα προκαλώντας φόβο, αβεβαιότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις, δυστυχώς, την τεράστια καταστροφή της απώλειας ενός αγαπημένου προϊόντος. Απλά δεν μπορείς να βάλεις τιμή στην ανθρώπινη ζωή.

Μας βομβάρδισαν με αριθμούς και μαθηματικά πανεπιστημιακού επιπέδου. Νέες περιπτώσεις, αριθμός θανάτων, λογαριθμικές εξισώσεις, γραμμικές εξισώσεις, ποσοστιαία αύξηση, πιθανότητα, προβολές που η λίστα συνεχίζεται και συνεχίζεται. Πολλές θεωρίες και ερωτήματα, πώς και το ποσοστό θνησιμότητας της Γερμανίας είναι τόσο χαμηλό, πώς και η Κίνα είναι πίσω στις επιχειρήσεις, τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, πήρε η Ελλάδα  μέτρα πολύ νωρίς, υπάρχει η ανοσία της αγέλης; Τόσες πολλές οι ερωτήσεις και τόσο λίγες οι πραγματικές απαντήσεις. Βρισκόμαστε στην πολύ γνωστή περιοχή του "δεν ξέρουμε τι δεν γνωρίζουμε".

Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι παρόλο που είμαστε τεχνολογικά προηγμένοι όπως ποτέ άλλοτε, εργαζόμαστε ταυτόχρονα από το σπίτι χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής σε καραντίνα (μια ιταλική λέξη που σημαίνει σαράντα ημέρες) μια μεθοδολογία που έχει εφαρμοστεί ως πρώτη άμυνα από την εποχή της ισπανικής γρίπης. Βρίσκω συναρπαστικό αυτόν τον συνδυασμό μεθόδων και διαδικασιών.

Ξέρω ένα πράγμα όμως. Αυτή η πανδημία θα τελειώσει. Ο κόσμος θα ανοίξει ξανά και παρόλο που είναι αρκετά δύσκολο να προβλέψουμε την ημερομηνία είναι βέβαιο ότι εμείς ως ανθρώπινη φυλή θα επιστρέψουμε, ισχυροί, σίγουροι και έτοιμοι για να συνεχίσουμε.

Είναι πολύ εύκολο να χαθείς στις ειδήσεις, τους αριθμούς, τις εξισώσεις, τις προβολές και να ξεχάσεις την επιστροφή. Μια ερώτηση που κάνω στον εαυτό μου κάθε πρωί είναι "Πώς είναι η ημέρα μηδέν μετά την πανδημία;". Αυτό που μας έδωσε η πανδημία εκτός από την αβεβαιότητα, τον φόβο και την καταστροφή είναι περισσότερος χρόνος το μόνο πράγμα που είμαστε όλοι φτωχοί. Ώρα να σκεφτούμε, ώρα για ύπνο (σκεφτείτε αυτές τις 4 ώρες μετακίνησης στο Λονδίνο που πήραμε πίσω) χρόνο για να ανακαλύψουμε και να σχεδιάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας.

Δεν υπάρχουν διασκέψεις, συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο σε αντίθετες πλευρές της χώρας δεν υπάρχουν πραγματικοί λόγοι για τους οποίους οι ομάδες δεν μπορούν πλέον να είναι μαζί. Μαζί μέσω μιας συνάντησης zoom στην καραντίνα, μπορείτε να επιστρέψετε σε όλα αυτά τα έργα που έχετε θέσει σε αναμονή. Αν και συνεχίζω να βλέπω ότι ο κόσμος έχει τεθεί σε αναμονή καθώς όλες οι πτήσεις έχουν καθηλωθεί βλέπω μια ρεαλιστική και τεράστια ευκαιρία να θέσουμε πολλά έργα ΕΚΤΟΣ αναμονής.

Εάν σχεδιάζετε να δημιουργήσετε έναν νέο ιστότοπο για την επιχείρησή σας, αλλά ποτέ δεν έχετε το χρόνο να ανακαλύψετε και να σχεδιάσετε τώρα είναι η ιδανική και τέλεια στιγμή για να το κάνετε. Η ομάδα σας είναι ένα click μακριά και είναι διαθέσιμη. Όχι μόνο η ομάδα σας είναι διαθέσιμη, αλλά σε αυτή την περίοδο καραντίνας, υπάρχει η επιθυμία να προγραμματίσετε το μέλλον, να συνδεθείτε με τους ανθρώπους για να ανακαλύψετε νέα πράγματα. Σίγουρα υπάρχει η αβεβαιότητα για το πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό, σε ποια μορφή θα είναι η επιχείρησή μου, αλλά ο φόβος και η ανασφάλεια μπορούν μόνο να οδηγήσουν σε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Θα νικήσουμε. 

Υπάρχει ένας (νέος) κόσμος που ξεκινά στο εγγύς μέλλον. Ένας κόσμος γεμάτος ευκαιρίες και όλοι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πράγματα να συμβούν. Μείνε ασφαλής.